Gondos Gazda blog - ahol nem csak az észt osztják

"Inkább légy okos és lusta, mint buta és szorgalmas!"

Megéri-e valamit csak azért megvenni, mert magyar?

Az csak természetes, hogy valaki a hazait propagálja, de ha egy picit jobban megnézzük, jót tesz-e ez nekünk hosszú távon? Kérdezzük ezt magyar gyártóként, magyar gazdáknak fejlesztve. Válasz, és még több gondolat a cikkben!

2810
Tovább olvasom

5 agrárcég Európában, akikre érdemes odafigyelni az elkövetkezendő években

Cikkünk eredetileg egy egyszerű toplistának indult, ám ahogy egyre jobban elmélyültünk az egyes cégek történetében és szakterületeiben, azt láttuk, hogy minden területen van egy-két kiemelkedő vállalat, akik hazánkban és az EU-ban is óriási hatással lesznek a következő 10 év trendjeire. Őket mutatjuk be most neked!

3727
Tovább olvasom

A műanyag nem csak környezetünkre, de ránk is veszélyt jelent

Az elmúlt hónapokban sokat hallhattunk az eldobható műanyagok negatív környezeti hatásairól. Az élővizeket elárasztó műanyagszemét nem csak az őshonos élővilágra, de az emberre nézve is rendkívül káros, és súlyos következményekkel járhat. Az egyre növekvő műanyaggyártás egy közelmúltban készült jelentés szerint nagyban hozzájárul a globális klímaváltozáshoz is. A legtöbb ország a megoldást a tiltásban és korlátozásban látja.

2180
Tovább olvasom

GMO: barátaink vagy ellenségeink a génmanipulált növények?

A génmódosítás legtöbbünkben negatív fogalomként él. Akadnak azonban, akik úgy vélik, a GMO világméretű problémákra jelenthet megoldást. Mi lehet az igazság?

1282
Tovább olvasom

Elektromos járművek a mezőgazdaságban

Az elektromos és hibrid motorok használata a haszongépjárművek esetében sem újdonság. Vajon képes-e a technológia hazánkban is megreformálni az agráriumot?

1656
Tovább olvasom

Nem minden műanyag az ellenségünk

Az egyre nagyobb mértékű környezetszennyezésnek köszönhetően a talaj szinte napról napra forrósodik az emberiség lába alatt. A klímaváltozásnak, valamint az elmúlt évek természeti katasztrófáinak köszönhetően egyre nagyobb figyelem fordul bolygónk értékeinek megóvása felé, és egyre sürgetőbb feladattá válik a műanyag-fogyasztási szokások változása.

1446
Tovább olvasom

GMO és a törvény – mit érdemes tudni a genetikai módosításról?

Aligha akad napjainkban olyan hétköznapi ember, aki ne hallotta volna már a GMO kifejezést. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy mit is takar ez pontosan, vagy hogy miért olyan fontos Magyarország GMO-mentessége. És vajon milyen törvények szabályozzák ezeket a módosításokat? Ezekre a kérdésekre keressük most a válaszokat.

1068
Tovább olvasom

Létrejön a Nemzeti Földügyi Központ

Új kezekbe kerül az állami földek felügyelete és kezelése a nyártól. A központi szerv júliusban kezdi meg majd munkáját az agrárminiszter vezetésével. Mindehhez azonban először rengeteg átalakításra lesz szükség, hogy a rendszer elfoglalhassa a helyét. Ide fognak tartozni mindazok az állami agrárigazgatáshoz tartozó feladatok, melyekért eddig a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet felelt.

1165
Tovább olvasom

Mit érdemes tudni a Digitális Agrár Stratégiáról?

Kétségtelen, hogy napjaink digitalizációja nem csak folyamatosan robog előre, de egyre inkább megszokottá is válik. És úgy tűnik, annak is eljött az ideje, hogy a mezőgazdaság is belépjen ebbe a digitális korba. Ennek megvalósítására jött létre a Digitális Agrár Stratégia, ami a fejlesztés és a kitűzött tervek megvalósítását szolgálja.

1310
Tovább olvasom

A szennyvíz újrahasznosításának kérdése megoldódni látszik

A héten az Európai Parlament elfoglalta a szennyvíz újrahasznosítását illető jogszabály tervezetére vonatkozó álláspontját. A vízkészletek ugyanis egyre fogynak, ráadásul az időjárás sem könnyíti meg a probléma orvoslását. Számos területet sújt komoly szárazság, ami a mezőgazdaságra is negatívan hat. A készletek hatalmas mértékű felhasználása viszont újabb problémákat vet fel.

1000
Tovább olvasom

Megoldást hozhat a takarmányhiányra a Fehérje Terv?

Napjaink egyik komoly problémáját okozza egész Európában az egyre fokozódó Takarmányhiány. Az aszály, a vetésterületek csökkenése és az alacsony támogatások következtében a térség országai egyre inkább függenek a fehérjetakarmányok behozatalától.

831
Tovább olvasom

Túl kevés az öntözött terület – ideje lenne növelni az arányokat

Bizonyára számodra sem újdonság a tény, hogy az öntözött területek száma súlyos problémát jelent hazánkban. A vízhiány jelentősen megterheli a mezőgazdaságot, mivel a termés mennyisége ennek következtében meglehetősen ingadozó képet mutat.

1039
Tovább olvasom

Mi várható 2020 után a környezetkímélő gazdálkodás támogatásában?

Kétségtelenül felkavarta az állóvizet a hír, miszerint a 2020-as esztendőtől kezdve magasabb szintű támogatás feltétele lehet a környezetkímélő gazdálkodás fenntartásának igazolása. A zöldítés bevezetése fontos lépés volt, ám az újítások sok kérdést vetnek még fel.

1144
Tovább olvasom

Küzdelem a belvízkárral szemben

Te is azok közé a gazdák közé tartozol, akik már előre tartanak a tavasz beköszöntétől? A félelem jogos, hiszen ebben az időszakban komoly károk keletkezhetnek a patakok és folyók mentén. Ahogy melegszik az idő, úgy kezdődik meg az olvadás is, ami komoly problémákat okozhat az ár- és belvíz tekintetében.

924
Tovább olvasom

Így mérd a talajnedvességet

Növényt termeszteni lassan már a Marson is tudunk, ám van egy elengedhetetlen alkotó elem, ami nélkül még a Földön sem tudnánk, ez pedig a víz. Minél kevesebb van belőle, annál gazdaságosabban kell bánnunk vele, ezért is nagyon fontos, hogy minél pontosabban tudjuk mérni. Azt gondolnád, hogy ezt már évtizedek óta a lehető legpontosabban tudjuk mérni, de az igazság az, hogy a talajnedvesség egzakt értékét lehetetlenség megmérni. Ellenben ozmózist, vezetőképességet vagy épp permittivitást már annál könnyebb. Azt ugyanis nem tudjuk közvetlenül megmondani, hogy egy adott talajtérfogatban hány vízmolekula található, azonban következtetni tudunk erre. Cikkünkből kiderül, hogyan tudod megmérni a legprofibban a talajnedvességet.

4378
Tovább olvasom

Az égi szemek – műholdak a mezőgazdaságban

Hétköznapjainkat lassan már el sem tudnánk képzelni műholdképek, GPS és mobiltelefon nélkül. Mint sok más technológiai áttörésben, ezekben is fontos szerep jutott a hadi fejlesztéseknek. A hidegháborús korszak szerencsére véget ért, és azóta kis túlzással mindenki hozzáférhet az égből jövő adatokhoz. De tudod pontosan, hogy is van ez?

2205
Tovább olvasom

Miért legyél modern gazda?

Pár hete egy önvezető traktor videója alatti kommentként ezt olvastuk: „Én leszek az első, aki felgyújtja ezt a munkanélküliséggyártó gépet!”. Először a döbbenet fogott el minket, majd egy jót nevettünk. De miután visszatért a komolyság, elhatároztuk, hogy meg kell írnunk ezt a cikket, mert még mindig nem egyértelmű sokaknak, hogy miért is éri meg egy új eke helyett inkább technológiába, vagy szoftverbe, esetleg adatgyűjtésbe beruházni.

1021
Tovább olvasom

Na de mi is az a precíziós gazdálkodás?

A precíziós gazdálkodásra ezernyi definíció létezik, de abban egyet érthetünk, hogy ez egy tág fogalom. Egy napnyi fórumozás után azonban rájöttünk, Magyarországon a gazdák legtöbbjének ez a kifejezés mégis csak két dolgot jelent, a robotkormányokat és a drónokat. Ez pedig arra utalhat, hogy vagy e két terület lett ügyesen marketingelve itthon, vagy pedig az összes többi egyszerűen nem érdekli a magyar gazdákat. Nézzük meg, mi van még a palettán!

1952
Tovább olvasom

Ki birtokolja a mezőgazdasági adatokat?

A mezőgazdaságban, ahogy szinte ma már minden iparágban, az adat az új olaj. Azzal a különbséggel, hogy az adat magától termelődik, és azzal a hasonlósággal, hogy önmagában ez csak egy alapanyag, így nyers formájában kicsi az értéke. Iparágunkat megelőzve itthon az elsők között próbáljuk megválaszolni a fő kérdést, hogy kié az adat, és kié az információ?

1172
Tovább olvasom

Mi a legnagyobb gátja a modern mezőgazdasági technológiák elterjedésének?

Sokan precíziós mezőgazdaságról beszélnek, de szerintünk ez túl specifikus. Itt nem csak arról van szó, hogy nagyon pontosan (azaz precízen) tudjunk elvégezni feladatokat. Ezért beszélünk inkább modern mezőgazdasági technológiákról. Azonban mindegy is, minek hívjuk ezeket a technikákat, amíg a gazdáknak mindössze pár százaléka használja őket. Nézzük meg, miért van ez így!

4336
Tovább olvasom

Ezekre a kártevőkre és betegségekre készülj a közeljövőben

A napokban már elkezdődhetett bizonyos térségekben az őszi búza és az őszi árpa kelése. Sokszor nagyobb figyelmet kell kerítenünk ezekre a növényeinkre. Írásunkban sorra vesszük azokat a kártevőket és betegségeket, melyek megjelenésének valószínűsége nagyban csökkenthető, ha még most okosan lépsz.

1141
Tovább olvasom

Így működik a mobil távközlés

Ahhoz, hogy a modern mezőgazdaság adatokra épülő rendszerét lényegileg átláthasd, mindenképpen tisztában kell lenned azzal is, hogy a táblákon oly keservesen összegyűjtött adatok hogyan jutnak el egy szerverre, adatközpontba, vagy csak simán a laptopodra. Persze van az az opció is, hogy pendrive-val közlekedsz a traktor és a számítógép között, de azt most inkább hagyjuk…

1548
Tovább olvasom

Így működik a még pontosabb helymeghatározás

A már több, mint 1200 ember által kitöltött Gondos Gazda Kvízben talán a legtöbben azt rontották el, hogy rosszul becsülték meg, milyen pontos is a GPS. A kitöltők 60%-a úgy gondolta, hogy a GPS-szel akár centiméteres pontosságot is el lehet érni, holott a valóságban ez néhány méter. Van azonban egy kiegészítő rendszer, amivel tényleg felspékelhető a GPS centiméter pontosságúra. Erről lesz most szó ebben a cikkben.

6608
Tovább olvasom

Ennyire modern a magyar gazda valójában

2018 júliusában és augusztusában több, mint 1200 gazda töltötte ki az Okosgazda Kvízt, melynek eredményei nem festenek túl rózsás képet arról, hogy mennyire naprakészek valójában a magyar gazdák.

1525
Tovább olvasom

Tényleg elveszik a napelemek a helyet a nővényektől?

A napelemek és a növények is hasonló elven működnek. Mindkettő egy olyan rendszer, mely a napfényt alapítja át energiává. A különbség csak abban rejlik, hogy míg a növények ATP molekulákat és mindenféle földi jót állítanak elő, addig a napelemek elektromos áramot termelnek. Így logikus feltételezésnek tűnhet, hogy úgymond egymás konkurensei. Lássuk, mi is az igazság, tényleg össze fognak veszni a napelem telepítők és a gazdák?

7897
Tovább olvasom

Milyen tünetek utalhatnak a magas páratartalomra?

Korábban ejtettünk szót arról, hogy annak, aki növénytermesztéssel foglalkozik, érdemes rendszeresen monitorozni az időjárási körülményeket, valamint az ebből adódó egyéb tényezőket: csapadék, napfény, páratartalom. Ez azért fontos, mert a környezeti tényezőkből tudunk következtetni arra, hogy ideálisak-e a körülmények a növények megfelelő fejlődéséhez, vagy esetleg szükség lehet-e valamilyen beavatkozásra.

1843
Tovább olvasom

Mi a műholdas NDVI térkép, és hogyan segít nekünk?

Az NDVI térkép sokat tud segíteni a növénytermesztéssel foglalkozóknak, ennek ellenére sokan nem igazán vannak vele tisztában, pontosan mi ez, és hogyan könnyítheti meg az életüket. Röviden összefoglalva a normalizált vegetációs index (NDVI) a növényzet állapotát mutatja meg egy adott területen, megkönnyítve ezzel a várható termés mennyiségének becslését, és követhető a fejlődés is.

2854
Tovább olvasom

Miért fontos a hőmérséklet és a páratartalom folyamatos figyelése?

A növénytermesztésben sok kockázat rejlik, hiszen alapvetően a növények fejlődése ki van téve egy olyan tényezőnek, ami kevésbé befolyásolható az emberek által, ez pedig az időjárás. Nagyon sokszor szembesülünk gazdaként azzal a problémával, hogy a nem megfelelő időjárási körülmények jelentősen rontanak a növények állapotán, ezáltal pedig a termés lényegesen kevesebb lesz a vártnál, ami természetesen magával hozza a kevesebb bevételt, jóval kisebb megtérülést is.

1611
Tovább olvasom

GPS, GLONASS, Galileo és a többi helymeghatározási rendszer

A GPS-ről nyilván hallottál már, és talán még a GLONASS-t is ismered. De vajon azt tudod-e melyik a pontosabb, és miért? És azt tudtad, hogy hamarosan érkezik az EU saját helymeghatározó rendszere.

4626
Tovább olvasom

Adatfelhők a mezőgazdaság egén

Biztosan hallottál már az ún. felhőről, vagy cloudról. Ez a számítástechnika egyik új ágazata, mely nem is hinnéd, mekkora jelentőséggel bír már most is a mezőgazdaságban. Először is nézzük meg, hogy pontosan mit is rejt magában ez a fogalom.

1439
Tovább olvasom

Adatvezérelt mezőgazdaság

Tudjuk, manapság a csapból is a precíziós mezőgazdaság folyik. Mi ezt a témát egy másik szemszögből közelítjük meg, hisz vállalkozásunk egy mezei webshopként kezdte. Talán nem is gondolnád, de ezekben a percekben is, míg ezt a cikket olvasod szerverünkön irdatlan tempóban gyűlnek az adatok.

1222
Tovább olvasom

Miért lesz jó Neked, ha megtudod, mi az az NDVI?

Biztosan sokszor láttál már szép színes ábrákat, melyek a földterületedet mutatják kipingálva. Manapság nagy divatja van a precíziós gazdálkodásnak, ám a legtöbb, jellemzően kis területen gazdálkodó gazda nincs tisztában az alapokkal. Azért lesz jó Neked, ha megtanulod a jelentőségét ezeknek a színes ábráknak, mert azzal a közeljövőben baromi sok megtakarítást fogsz tudni elérni. Szóval szeretnél tanulni?

2027
Tovább olvasom

Kik vagyunk, és miért hoztuk létre az oldalt?

A "Kik vagyunk?" kérdés rövid sablonos válasza az lenne, hogy néhány lelkes fiatal. De ez messze nem tükrözi a valóságot, ezért inkább leírtuk neked történetünket, hogy hogyan jutott egy kütyüs webshop odáig, hogy agrártechnológiát fejlesszen.

1020
Tovább olvasom

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hibás e-mail cím
El kell fogadnod adatvédelmi szabályzatunkat

Előzd meg a növénybetegségeket!

Monitorozd növényeidet naponta egy kávé áráért!

Próbáld ki most

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.