Tényleg elveszik a napelemek a helyet a nővényektől?

A napelemek és a növények is hasonló elven működnek. Mindkettő egy olyan rendszer, mely a napfényt alapítja át energiává. A különbség csak abban rejlik, hogy míg a növények ATP molekulákat és mindenféle földi jót állítanak elő, addig a napelemek elektromos áramot termelnek. Így logikus feltételezésnek tűnhet, hogy úgymond egymás konkurensei. Lássuk, mi is az igazság, tényleg össze fognak veszni a napelem telepítők és a gazdák?

Ha téged untat a matek, nyugodtan ugord át a következő két bekezdést.

Jelenleg a bolygónk szárazföldi területeinek nagyjából 40%-át használja az emberiség növénytermesztésre. Ez összességében 49 millió négyzetkilométert jelent. Ez Magyarország területének 527-szerese. Egy 2015-ös adat szerint a világ teljes energiafogyasztása 168519 TWh, ebből hazánké 222 TWh.

Óriási számok ezek, ezért próbáljuk meg egy kicsit kézzelfoghatóbbá tenni. A Napból a Földre nagyjából négyzetméterenként 1,3 kW teljesítmény érkezik. Számoljunk azzal, hogy naponta csak 8 órát süt a Nap. Ez 365 nappal felszorozva 3796 kWh értéket kapunk négyzetméterenként. És ebből már könnyedén kiszámolható, hogy az előző bekezdésben említett összes energiafogyasztásunkhoz 44 ezer négyzetkilométeren kellene összegyűjteni a napfény energiáját. Persze tudjuk, hogy ez technikailag jelenleg lehetetlen, ezért szorozzuk meg ezt 5-tel, és megkapjuk, hogy nagyjából 220 ezer négyzetkilométert kellene beborítani a bolygón napelemmel ahhoz, hogy az összes energiaszükségletünket ebből fedezzük. Ez a bolygónk felszínének 0,35%-a.

Ha téged untatott a matek, és csak itt kapcsolódsz vissza a cikk menetébe, akkor röviden a lényeg: míg bolygónk szárazföldi területeinek 40%-át borítják mezőgazdasági haszonnövények, addig napelemekkel elég lenne a szárazföld 0,35%-át beborítani ahhoz, hogy minden energiafogyasztásunkat fedezzük. És akkor még számoltunk az olyan eléggé egyértelmű dolgokkal, hogy ha ezt a gigászi naperőmű parkot fel kellene építeni valahol, az valószínűleg egy, a Kalahári sivataghoz hasonló hely lenne, ahol még a kaktusz is csak nyögvenyelősen terem meg.

Még hazánk teljes ellátásához is elegendő lenne egy 290 négyzetkilométeres naperőmű, ami közel pont akkora, mint Mezőtúr közigazgatási területe. Szóval összefoglalva: kedves gazdák, nem kell félni attól, hogy a napelemek elfoglalják a búzatáblák helyét.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hibás e-mail cím
El kell fogadnod adatvédelmi szabályzatunkat

Előzd meg a növénybetegségeket!

Monitorozd növényeidet naponta egy kávé áráért!

Próbáld ki most

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.