A szennyvíz újrahasznosításának kérdése megoldódni látszik

A héten az Európai Parlament elfoglalta a szennyvíz újrahasznosítását illető jogszabály tervezetére vonatkozó álláspontját. A vízkészletek ugyanis egyre fogynak, ráadásul az időjárás sem könnyíti meg a probléma orvoslását. Számos területet sújt komoly szárazság, ami a mezőgazdaságra is negatívan hat. A készletek hatalmas mértékű felhasználása viszont újabb problémákat vet fel.

A héten az Európai Parlament elfoglalta a szennyvíz újrahasznosítását illető jogszabály tervezetére vonatkozó álláspontját. A vízkészletek ugyanis egyre fogynak, ráadásul az időjárás sem könnyíti meg a probléma orvoslását. Számos területet sújt komoly szárazság, ami a mezőgazdaságra is negatívan hat. A készletek hatalmas mértékű felhasználása viszont újabb problémákat vet fel.

A nagy igénybevétel következtében nem csak vízhiánnyal kell számolni, de a meglévő vizek romlásával is. Azonban a szennyvizek mezőgazdasági felhasználásával csökkenthetővé válna a vízkitermelés. A felhasználást természetesen komoly feltételekhez kötik, valamint a tervezetben az is szerepel, hogy az így visszanyert vizet milyen célra lehet majd használni.

Lássuk, mik az újrahasznosítás feltételei!

Az újrahasznosításra szánt víznek mindenekelőtt komoly minőségi elvárásoknak kell megfelelnie. Ezek elsősorban mikrobiológiai feltételek baktériumokra vonatkozóan, de más kritériumoknak is teljesülnie kell ahhoz, hogy a minősítést megkapja. A minimum feltételek teljesülésével a szennyvizet biztonságosan lehet majd alkalmazni mezőgazdasági célokra.

Szigorú szabályokat kell betartani a víz előállítása során, a szállítás ideje alatt, valamint a tárolás folyamán is. A tervezet emellett kockázatkezelési lépéseket is tartalmaz, melynek célja, hogy a további fennálló veszélyeket is kiszűrhessék, így az újrahasznosítás biztonságos lehet.

Minderre azért van szükség, mert az így visszanyert vizet nyers és feldolgozott élelmiszerek, továbbá nem emberi fogyasztásra szánt termények öntözésére is felhasználják később. A képviselők javaslatot tettek arra is, hogy a tagállamok engedélyezzék a víz egyéb formában való felhasználását, például a környezetvédelem területén vagy az iparban.

Az újrahasznosítás alkalmazása tagállamonként eltérhet, ezért javaslatot tettek arra is, hogy az erre vonatkozó információk elérhetőek legyenek a nyilvánosság számára is. Így akár a lakosság is könnyedén tájékozódhat a térségben használt eljárásokról, de a különböző tagállamok számára is átláthatóbbá válnak a közös cél érdekében tett erőfeszítések.

Milyen eredményeket várnak ettől a megoldástól?

Mint azt már a cikk elején említettük, az európai édesvizek készletei egyre csak csökkennek. Ráadásul nem ritka, hogy a vizet távolabbi területekről szivattyúzzák, ami további megterhelést jelent a környezet számára és rengeteg energiát emészt fel. Ezek a káros hatások az újrahasznosítással csökkenhetnek.

Nem elhanyagolható az sem, hogy a klímaváltozás sem kíméli a vizeket. Egyre gyakrabban tombolnak extrém aszályos időszakok, így a források egyre jobban fogyatkoznak. Ez komolyan veszélyezteti az ivóvíz-ellátást mezőgazdasági, lakossági és ipari szinten is.

Mivel a körkörös gazdaság kialakítása nem új keletű törekvés, ideje, hogy a víz is bekerülhessen egy ilyen körforgásba. A körforgásos gazdaságra való áttérés ugyanis egy fontos cél az Európai Bizottság számára. A jelentés szerint 2025-re akár 6,6 milliárd köbméter víz visszanyerése is lehetséges, ha a jogszabályban foglaltak szerint járnak el az Európai Unió tagjai.

A szennyvíz újrahasznosítása egyike lehetne az alternatív forrásoknak a mezőgazdasági termelés számára. Ez lehetővé tenné a meglévő források hatékonyabb kihasználását. Ezzel a környezetre és a fogyasztókra egyaránt kevesebb káros hatás hárulna.

A jogszabály végleges formájáról akkor kezdődnek el a tárgyalások, ha a szakminiszterekből álló Tanács tagjai is megegyeznek közös álláspontjukról. Ha a javaslatot elfogadják, azzal a mezőgazdasági öntözés könnyebbé és biztonságosabbá válhat.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hibás e-mail cím
El kell fogadnod adatvédelmi szabályzatunkat

Előzd meg a növénybetegségeket!

Monitorozd növényeidet naponta egy kávé áráért!

Próbáld ki most

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.