Adatfelhők a mezőgazdaság egén

Biztosan hallottál már az ún. felhőről, vagy cloudról. Ez a számítástechnika egyik új ágazata, mely nem is hinnéd, mekkora jelentőséggel bír már most is a mezőgazdaságban. Először is nézzük meg, hogy pontosan mit is rejt magában ez a fogalom.
Biztosan hallottál már az ún. felhőről, vagy cloudról. Ez a számítástechnika egyik új ágazata, mely nem is hinnéd, mekkora jelentőséggel bír már most is a mezőgazdaságban. Először is nézzük meg, hogy pontosan mit is rejt magában ez a fogalom. Nagyon sokféle definíció született már róla, de mindegyiknek az alapja ugyanaz: a felhő alapú adattechnológia a távoli munkavégzésen alapul. A legtöbb esetben sem a feldolgozandó adat, sem a feldolgozó szoftver nem a te számítógépeden van, hanem gyakran a világ másik felén lévő szervereken. Ebből egyrészt az következik, hogy nagyon buta (értsd: olcsó) számítógépekkel is hozzá tudunk férni összetett adatbázisokhoz és algoritmusokhoz. Másrészt pedig komoly jogi vonzata is van, hiszen országok, cégek és intézmények közötti folyamatos adatáramlásról van szó, melynek biztonsága és jogi háttere folyamatos felügyeletet igényel. Nézzük meg ezt egy egyszerű példán keresztül. Ha valaki meg szeretné tudni, hogyan változott az elmúlt években egy termőterület NDVI értéke, és nem rendelkezik a szükséges adatokkal, akkor először is be kell szereznie a műholdképeket az ESA (Európia Űrügynökség) vagy a NASA (USA űrügynöksége) által készített műholdfelvételek archívumából, majd utána egy combosabb szerveren lefuttatni egy elemzést, ami égül egy egyszerű képet ad eredményül. Ezt pedig már egy okostelefon kijelzőjén pillanatok alatt meg lehet jeleníteni.
Persze számtalan más haszna is van a felhő használatának az alacsony hardverigényen kívül. Gondolj csak egy egyszerű Google dokumentumra, melyet egyszerre akár egy tucat ember is szerkeszthet otthonról. De a felhővel kommunikáló egységek ma már ott lapulnak a mezőgazdaságban is. Gyakorlatilag minden olyan eszköz, amelyben SIM kártya van, vagy Wifin, Bluetoothon vagy vezetékes hálózaton kapcsolódik az internetre, adatokat gyűjt, vagy fogad. Közös bennük, hogy feldolgozni általában nem szokták az adatokat, ők csak egy óriási rendszer hadsereg gyalogosai. Csak néhány ilyen eszköz: talajadat gyűjtők, időjárás megfigyelő állomások, biztonsági kamerák, de akár még a magtár páratartalom mérői és a villanypásztor hibajelző SMS-t küldő rendszere is ide sorolható.
Most már tudod, mi az a felhő és mit keres a mezőgazdaságban, valószínűleg ezek tudatában nem kell azt sem agyonmagyarázni, hol tudod ennek hasznát venni. Gondolj csak arra, hogy egy modern időjárás megfigyelő állomás már nem csak megfigyel. Feltölt mindent a felhőbe, az kielemzi, és matematikai modellek alapján előrejelzést készít, ha pedig 90% fölé megy a jégeső valószínűsége, már küldi is az értesítést Neked. Hasznos? Szerintünk is.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hibás e-mail cím
El kell fogadnod adatvédelmi szabályzatunkat

Előzd meg a növénybetegségeket!

Monitorozd növényeidet naponta egy kávé áráért!

Próbáld ki most

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.