Elektromos járművek a mezőgazdaságban

Az elektromos és hibrid motorok használata a haszongépjárművek esetében sem újdonság. Vajon képes-e a technológia hazánkban is megreformálni az agráriumot?

Ahogyan a hétköznapi autók esetében, úgy a mezőgazdaságban is egyre inkább elterjedt megoldásnak számít az elektromos és hibrid járművek használata. Habár a dolog hazánkban még gyerekcipőben jár, mindenképp érdemes odafigyelni az agrárszektroban zajló elektrifikációra.

Az elektromos járművek ugyanis nem csak környezetbarát, de energiatakarékos alternatívát is jelentenek a benzinnel vagy gázolajjal működő mezőgazdasági gépekkel szemben.

Egyre népszerűbb az alternatív energia

Mind a hétköznapokban, mind az agrárium jelenlegi helyzetét illetően megkerülhetetlen téma a környezetkímélő alternatív energiafelhasználás kérdése. Az autóiparban már egyáltalán nem számít újdonságnak a benzin és gázolaj helyett egyéb erőforrásokkal működő motorok használata, és egyre több elektromos, valamint hibrid járművel találkozhatunk az utakon. Nem csak személygépjárművekkel, de árammal működő buszokkal, robogókkal, vagy épp kerékpárokkal is.

A mezőgazdaságban azonban az elektrifikációs forradalom úgy tűnik, még várat magára, hazánkban legalábbis egészen biztosan. Ez főként annak köszönhető, hogy ha valaki alternatív energiával üzemelő gépet szeretne vásárolni, annak jelenleg igencsak a pénztárcája mélyére kell nyúlnia.

Tekintetbe véve azonban a hosszú távú előnyöket, egy elektromos traktor vagy egy mezőgazdasági robotraj alapvetően jó befektetésnek nevezhető.

Traktorok esetében már gyakori a villamosenergia használata

Habár a folyamat lassú, azért úgy tűnik, egyre gyakrabban találkozhatunk elektromos meghajtású munkagépekkel az agrárium területén. A technológiát főként olyan zászlóshajónak számító cégek adaptálták már, mint a traktorairól híres John Deere, vagy a gazdasági gépek gyártása terén hazánkban jól ismert MTZ.

A John Deere elektromos árammal működő modellje száz százalékban villanymotorral operál, ezáltal is gazdaságosabbá, valamint környezetkímélőbbé téve a földeke történő munkavégzést. Az MTZ 3623 ezzel szemben dízel- és villanymotort is használ, úgynevezett hibrid technológiával működik.

Rengeteg egyéb gyártó foglalkozik persze az alternatív energiaforrások kiaknázásával, és a mezőgazdasági gépek elektrifikációja egyáltalán nem áll meg a traktorok motorjainak újragondolásánál.

A Fendt például e100 Vario elektromos meghajtású traktorprogramja mellett a Xaver szántóföldi robotraj fejlesztésével is élen jár az elektromos haszongépjárművek piacán.

Az Agrofórum cikke szerint egy 12-15 darab, autonóm működésre képes mini robotból álló raj megállás nélkül két-három órát is képes dolgozni a földeken, olyan hatékonysággal, mint egy nyolcsoros vetőgéppel üzemelő traktor. A Xaver robotok egy átlagos traktorhoz képest 95%-kal kevesebb hőt termelnek, 95%-kal kisebb zajt keltenek, és összességében 70% energia megtakarítására képesek.

Arról nem is beszélve, hogy használatukkal a növényvédő szerek alkalmazása is hatékonyan csökkenthető, mindehhez pedig nincs szükségünk másra, mint átlagosan 30 percnyi elektromos töltésre.

Itthon még kevésbé népszerű

Az elektromos hajtású haszongépjárművek elterjedése hazánkban úgy tűnik, még várat magára. Sokan ugyanis, ha alternatív energiaforrásokról beszélünk, úgy gondolják, előbb a hosszútávon fenntartható megoldásokra, tehát a nap-, víz-, és a szélenergia kihasználására kellene az agráriumnak koncentrálnia.

Ebben van igazság, azonban az elkövetkező évtized várható Uniós szabályozásait, a jelenlegi autó- és haszongépjármű-ipari trendjeit, valamint a fenntartható fejlődés elvét tekintve érdemes elgondolkodni azon, hogy a robbanómotoros mezőgazdasági gépek kora talán valóban leáldozóban van.

És mivel világszerte egyre nagyobb igény mutatkozik az alternatív energiafelhasználással működő munkagépekre, így egyre növekszik a termelés is, ami a jövőben az árak várható csökkenéséhez vezethet. Ilyen módon bízunk abban, hogy a gazdaságosabb és környezetbarát technológia hazánkban is begyűrűzik majd az agrárszektorba.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hibás e-mail cím
El kell fogadnod adatvédelmi szabályzatunkat

Előzd meg a növénybetegségeket!

Monitorozd növényeidet naponta egy kávé áráért!

Próbáld ki most

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.