Ennyire modern a magyar gazda valójában

2018 júliusában és augusztusában több, mint 1200 gazda töltötte ki az Okosgazda Kvízt, melynek eredményei nem festenek túl rózsás képet arról, hogy mennyire naprakészek valójában a magyar gazdák.

Júliusban készítettünk egy piackutatást azzal a céllal, hogy kiderítsük, hogy a magyar gazdáknak hány százaléka érzi magát ténylegesen otthon a modern technika világában.

Igaz, a kérdéssornak ez csak az egyik fele volt, a másikban a mezőgazdasági technikákkal kapcsolatos kérdéseket tettünk fel, de az arra kapott válaszokból talán majd egy másik cikket is írunk.

Most nézzük a kérdéseket!

Első, ha úgy tetszik, bemelegítő kérdésünkben arra voltunk kíváncsiak, hogy a precíziós gazdálkodás alapját jelentő helymeghatározás kérdésében mennyire vannak képben a kitöltők.

Sajnos, mint látható, a kitöltők kevesebb, mint harmada találta el csak a helyes választ, miszerint a műholdas helymeghatározás csak néhány méteres pontossággal rendelkezik. A túlnyomó többség azt hitte, hogy a GPS akár centiméteres pontosságra is képes. Azt sejtjük, hogy ennek a félretájékozottságnak az oka valószínűleg abban keresendő, hogy a precíziós mezőgazdasági technikákat hirdető cégek mind centiméteres pontosságról beszélnek. Azonban ez csak akkor igaz, ha a GPS-t RTK is kiegészíti. Az, hogy a félretájékoztatás az ilyen cikkeket írók vagy az ezeket olvasók felelőssége, abba most ne menjünk bele. Ha szeretnél többet tudni a mezőgazdasági helymeghatározásról, akkor olvasd el ezt a korábbi cikkünket.

Most lássuk a következő kérdést: Mi van egy SIM kártyában? Erre már sokkal megnyugtatóbb arányban érkeztek helyes válaszok: a kitöltők több, mint kétharmada tisztában van vele, hogy mit is tartalmaz a lapka.

A precíziós mezőgazdaság másik nagyon gyakori eleme a hozamtérképezés. De vajon tudják-e a gazdák, hogy mire is jó ez valójában? Mert valljuk be, szépek a színes ábrák, de azért azadatok mélyére már kevesebben néznek le.

Talán egy picit becsapós válaszopciókat adtunk, hiszen a harmadik lehetőség csak szakszerű válasznak volt álcázva, de ettől még nem volt helyes. Igaz még így is a gazdák kb. fele rakta jó helyre az X-et. Ettől függetlenül azért sokat elárul, hogy egy pár szakkifejezéssel jól megrakott mondattal könnyen becsaphatók a kitöltők.

Negyedik kérdésünk inkább az általános tájékozottságot mérte, amin bő kétharmad jól vizsgázott. (Pedig biztosan nincs mindenkinek Iphoneja.)

Az ötödik kérdés egyszerre volt egy picit becsapós, és egy picit triviális, mégis meglepő eredményt hozott. Manapság majd’ minden boltban lehetőség van már érintéses fizetésre, azaz PayPass-re, mégis sokan keverik ezt a fogalmat egy amerikai szolgáltató nevével. Ez persze ugyanannyira magyarázható az általános tájékozatlansággal, mint az angol nyelvtudás hiányával, vagy szimplán az internetes fizetéstől való félelemmel. Idővel mindhármat le kell győznünk.

Úgy tűnik, az utóbbi időben a GDPR körül indokolatlan mértékben csapott hírverés szinte mindenkihez eljutott. Így ismét előállt az a tipikus helyzet, hogy mindenki jobban tisztában van a jogaival, mint a kötelezettségeivel. Ugyanis a magyar adatvédelmi jogszabályok eddig is majdhogynem szigorúbbak voltak a most bevezetett EU-s adatvédelmi rendeletnél.

Talán nem is adnak már el mezőgazdasági erő- és munkagépet anélkül, hogy egy bizonyos elem, az ISOBUS kommunikáció ne lenne benne. Így jobbal volt elvárható a gazdáktól, hogy tudják, mi is ez. Nagyon örülünk, hogy a válaszarány azt jelzi, hogy ez a valóságban is így van.

A végére hagytuk azt a kérdést, amivel kifejezetten sokat foglalkoztunk az elmúlt időszakban. Úgy néz ki, még inkább rá kell feküdnünk a témára, ugyanis ez az a terület, amivel kapcsolatban a legnagyobb bizonytalanságot tapasztaljuk: az IOT, azaz a dolgok internete.

Egy átlagosan tájékozott magyar gazda a fenti 8 kérdésből jó, ha 4-et helyesen eltalál. Nem ígérjük, hogy minden területet részletesen kielemzünk majd, de küldetésünkből fakadóan (a lap alján olvashatod) baromi sokat fogunk tanítani. Amolyan József Attilásan, még véletlenül sem középiskolás fokon. Ha szeretnél te is velünk tartani, iratkozz fel hírlevelünkre!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hibás e-mail cím
El kell fogadnod adatvédelmi szabályzatunkat

Előzd meg a növénybetegségeket!

Monitorozd növényeidet naponta egy kávé áráért!

Próbáld ki most

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.