Mi várható 2020 után a környezetkímélő gazdálkodás támogatásában?

Kétségtelenül felkavarta az állóvizet a hír, miszerint a 2020-as esztendőtől kezdve magasabb szintű támogatás feltétele lehet a környezetkímélő gazdálkodás fenntartásának igazolása. A zöldítés bevezetése fontos lépés volt, ám az újítások sok kérdést vetnek még fel.

A támogatás kialakítása eddig sem volt éppen egyszerűnek mondható, ezen a téren talán az elkövetkezendő idők pozitív változást hozhatnak. De lássuk, mi az, amire számítani lehet, ha támogatást szeretnél igényelni.

Hogy is néz ki a gyakorlatban a támogatás?

A támogatható tevékenységek köre az ökológiai gazdálkodásra való áttérésre, valamint annak fenntartására vonatkoznak elsősorban. Ahhoz azonban, hogy ehhez hozzájuthass, több feltételnek is meg kell felelni, melynek fényében aztán megszülethet a döntés.

A támogatás mértéke függ a művelési ágazattól, valamint attól is, hogy már átállt, vagy átállás alatt lévő tevékenységről van szó. A juttatásra csak MVH regisztrációval rendelkező, aktív mezőgazdasági termelő magánszemélyek és gazdasági társaságok jogosultak. Emellett az erre vonatkozó tanácsi és bizottsági rendeletek előírásait is be kell tartani.

Mi várható 2020 után?

Az Európai Bizottság által kidolgozott rendszer az eddigiekben Európa-szerte több kritikát is kiváltott. Bár végleges döntés még nem született, több tagállam is kezdeményezte a tagállami társfinanszírozás bevezetését. Arra volt javaslat, hogy a vissza nem térítendő támogatások csökkentenék, míg a visszatérítendő forrásokat növelnék.

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy a támogatások eltűnnének a jövőben. Az aggodalom azonban teljesen érthető, hiszen a társfinanszírozás bevezetése nem kedvezne Magyarországnak, mivel bizonyos tagállamoknál jóval kevesebbet vagyunk képesek nyújtani ezen a téren. Erre felkészülve több javaslat is született már arra, hogy a költségvetés elkülönítsen összegeket a támogatások kiegészítésére.

Ennek fényében tehát 2020 után is érdemes lesz környezetkímélő gazdálkodásban gondolkodni. Az viszont kétségtelen, hogy a változtatások hatással lesznek majd a támogatások mértékére.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hibás e-mail cím
El kell fogadnod adatvédelmi szabályzatunkat

Előzd meg a növénybetegségeket!

Monitorozd növényeidet naponta egy kávé áráért!

Próbáld ki most

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.