GMO és a törvény – mit érdemes tudni a genetikai módosításról?

Aligha akad napjainkban olyan hétköznapi ember, aki ne hallotta volna már a GMO kifejezést. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy mit is takar ez pontosan, vagy hogy miért olyan fontos Magyarország GMO-mentessége. És vajon milyen törvények szabályozzák ezeket a módosításokat? Ezekre a kérdésekre keressük most a válaszokat.

Aligha akad napjainkban olyan hétköznapi ember, aki ne hallotta volna már a GMO kifejezést. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy mit is takar ez pontosan, vagy hogy miért olyan fontos Magyarország GMO-mentessége. És vajon milyen törvények szabályozzák ezeket a módosításokat? Ezekre a kérdésekre keressük most a válaszokat.

Genetikai módosításokat minden élő szervezeten lehet végezni. Mi most elsősorban a vetőmagokat érintő kérdéseket kívánjuk körbejárni. Ugyanakkor ahhoz, hogy teljes képet kaphassunk, érdemes egy kicsit közelebbről is megismerni ezeket a folyamatokat és hogy milyen kockázatot hordozhatnak a GMO-s alapanyagokból készült élelmiszerek.

Lássuk, hogyan is működik a génmódosítás!

Azokban a szervezetekben, amelyek genetikai módosításon estek át, a DNS-t, vagyis a genetikai örökítőanyagot alakítják át mesterségesen. Az átalakítások lehetővé teszik, hogy ezek az élő szervezetek olyan tulajdonságokra tegyenek szert, amelyeknek nincsenek, vagy csak kevéssé vannak birtokában. Például nagyobb ellenálló képességgel bírnak vagy gyorsabban növekednek.

A genetikailag módosított szervezetekre, legyen az növényi vagy állati eredetű, szigorú szabályok vonatkoznak. Emellett szabadalmi jogot is gyakorolhat az, aki egy ilyen módosítást elvégez. Ez az előállító számára lehetőséget ad arra, hogy a szervezet a tulajdonát képezze, ezáltal szabadon rendelkezhessen róla és ellenőrizhesse azt. Erre viszont nem mindenhol van lehetőség.

Magyarországon a zéró tolerancia elve érvényesül a GMO termékekkel szemben. Szigorúan tilos módosított szervezeteket és fajtákat termeszteni vagy kereskedni velük. Hogy miért? Mert az átalakított összetevők komoly egészségkárosodást okozhatnak. A kockázat minimalizálásának érdekében az élelmiszereket alapos kivizsgálásnak vetik alá, melyek során kimutathatóvá válik a genetikai módosulás.

Milyen törvények vonatkoznak a GMO-ra hazánkban és külföldön?

Habár hazánkban tilalom alá esnek a GMO termékek, külföldön igen széles körben elterjedtek. Ennek ellenére a behozatalukat eddig nem sikerült nullára csökkenteni. Sok esetben ugyanis a hazai termelés nem hoz annyi termést, ami elegendő lenne a fogyasztói igények kiszolgálására. Ilyenkor nincs más lehetőség, mint az import, amivel ez kiegészíthető.

Ugyanakkor tévedés azt gondolni, hogy az ilyen folyamatok teljesen ellenőrizetlenül történnének. Az Európai Uniónak szigorú szabályai vannak a GMO-ra vonatkozólag. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a tengerentúli országokban egészen más a megítélése és a működése is ezeknek a folyamatoknak. Ezek a nézetek nem minden esetben egyeznek az unió által diktáltakkal.

Az EU törvényei alapján a géntechnológiával módosított vagy létrehozott szervezetek nem importálhatók vagy exportálhatók, valamint nem hozhatók forgalomba, ha erre nincs előzetes engedély. Ezzel az eljárással azt kívánják megelőzni, hogy olyan GMO-k kerülhessenek a tagállamok területére, amelyek az emberekre vagy az ökoszisztémára veszélyt jelentenek.

A tengerentúlon ennél szélesebb körben forgalmazzák a GMO-kat. Azonban az ebben lévő kockázati tényezőket már az USÁ-ban is felismerték, így az utóbbi években komoly törekvések indultak meg arra vonatkozóan, hogy ezeknek a létrehozása és terjesztése ellenőrzött körülmények között történjen.

Az Amerikai Egyesült Államok területén jelenleg nem szükséges engedély a szántóföldi kísérletekhez. Az így született terményt ugyanúgy ellenőrzik, mint a módosítástól mentes élelmiszereket. Ez az, amit szeretnének megváltoztatni a vezetők a nagyobb biztonság érdekében.

Azt sem érdemes elfelejteni, hogy a technológia folyamatosan fejlődik. Ez pedig egyértelműen azt jelenti, hogy a későbbiekben ezek a szabályok még változni fognak a fejlesztésekkel párhuzamosan.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hibás e-mail cím
El kell fogadnod adatvédelmi szabályzatunkat

Előzd meg a növénybetegségeket!

Monitorozd növényeidet naponta egy kávé áráért!

Próbáld ki most

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.