GMO: barátaink vagy ellenségeink a génmanipulált növények?

A génmódosítás legtöbbünkben negatív fogalomként él. Akadnak azonban, akik úgy vélik, a GMO világméretű problémákra jelenthet megoldást. Mi lehet az igazság?

Sokunknak támadnak kellemetlen érzései, mikor meghalljuk azt a kifejezést, hogy „génmódosított élelmiszer”. A GMO ellenzői szerint a természet rendjébe történő beavatkozás hatalmas károkat okozhat az ökoszisztémában, ráadásul a génmanipulált élelmiszerek az egészségünkre is ártalmasak lehetnek.

Sokan vélekednek azonban másképp, és gondolják úgy, hogy a genetikailag módosított növények termelése több, világméretű problémára is megoldást jelenthet, többek közt bizonyos zöldségek és gyümölcsök végleges eltűnésére is.

Pontosan mi a GMO?

A GMO az angol Genetically Modified Organism kifejezés rövidítése. Magyarul annyit tesz: genetikailag módosított organizmus. Hogy mit jelent pontosan, szintén egyszerű elmagyarázni.

A génmanipulációs eljárás során a tudósok egy bizonyos élelmiszerbe, általában magokba vagy zöldségekbe mesterséges körülmények között olyan DNS-eket ültetnek, melyek eredetileg nem képezik az adott növény génállományának részét.

A folyamat lényege, hogy a különböző környezeti hatásokkal és kártevőkkel szemben egyaránt ellenállóbbá tegyék az élelmiszerek alapanyagául szolgáló zöldségeket, gyümölcsöket, vagy gabonaféléket.

Létezik egy másik megoldás is, az úgynevezett „genetikailag szerkesztett” élelmiszereké. Ebben az esetben a tudósok nem helyeznek idegen DNS-t az adott növénybe, egyszerűen az adott génállománnyal dolgoznak, a már meglévő tulajdonságokra erősítenek rá a beavatkozásokkal.

Tudományos kísérlet a nagyobb és jobb termés érdekében

A genetikailag módosított növények ellenálló- és alkalmazkodóképessége magasabb, kevesebb vegyszer és permet használatával, vetésforgó nélkül, monokultúrában is termeszthetők. Rezisztensek a kártevőkkel és a környezeti hatásokkal szemben, a gyomirtás pedig totális gyomirtószerekkel könnyen és hatékonyan megoldható környezetükben.

A génmódosított, valamint genetikailag szerkesztett élelmiszerek olyan, komoly problémák megoldását is elősegíthetik, mint a kártevőknek köszönhetően egyre nagyobb veszélybe kerülő zöldségek és gyümölcsök végleges eltűnése, ami egyre égetőbb kérdést jelent a problémával foglalkozó tudósok számára.

Az egyre fokozódó fogyasztásnak köszönhető környezeti változások sajnos ugyanis úgy tűnik, a következő évtizedben fontos válaszút elé állítják az emberiséget. Vagy elfogadjuk, hogy bizonyos élelmiszerek kizárólag genetikailag módosított növények termesztésével lesznek előállíthatók, vagy pedig egyszerűen lemondunk azokról.

Kiváló példa erre a banán, ami, egy agresszív gombafajnak köszönhetően végveszélybe került, megmentésére pedig a tudomány a génmanipulációt, vagy egy, nem csak megjelenésében, de akár ízében is más banánfajtára történő átállást látja megoldásként.

Ebből a szempontból tehát azt is mondhatnánk, a génmódosított növények megoldást jelentenek az olyan problémákra, melyekkel természetes úton, hagyományos növényvédő szerek használatával a gazdák képtelenek lennének megbirkózni. Fontos azonban tudni, hogy a dolognak nem csak előnyei vannak, de árnyoldal is akad.

Egy megoldás egy újabb problémát szülhet

A genetikailag módosított növényeket termesztő területeken egy idő után kialakul a totális gyomirtószerekkel és permetekkel szembeni tolerancia. Felütik a fejüket a rezisztens kártevők, és az egész harc kezdődhet elölről. A totális herbicidek környezeti hatásait ráadásul a jelenleg zajló kutatások ellenére sem sikerült még teljes mértékben megállapítania a tudósoknak.

Érdemes tehát minden pozitívum ellenére is fenntartásokkal kezelni a génmanipuláció gazdasági területeken történő felhasználását. A tudomány jelenlegi állása szerint egy apró hiba is elég lehet ahhoz, hogy végzetes eredménnyel járjon, és a pozitív szándékú beavatkozás akár ökológiai katasztrófához is vezethet.

A szakértők szerint a legfontosabb dolog a vásárlók széles körű tájékoztatása. Minél többet tudunk az általunk vásárolt élelmiszerekről és azok előállítási folyamatáról, annál kevesebb tévhit kering a köztudatban, és annál nyugodtabb szívvel tehetjük a vacsorát, vagy a vasárnapi ebédet a családi asztalra.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hibás e-mail cím
El kell fogadnod adatvédelmi szabályzatunkat

Előzd meg a növénybetegségeket!

Monitorozd növényeidet naponta egy kávé áráért!

Próbáld ki most

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.