Küzdelem a belvízkárral szemben

Te is azok közé a gazdák közé tartozol, akik már előre tartanak a tavasz beköszöntétől? A félelem jogos, hiszen ebben az időszakban komoly károk keletkezhetnek a patakok és folyók mentén. Ahogy melegszik az idő, úgy kezdődik meg az olvadás is, ami komoly problémákat okozhat az ár- és belvíz tekintetében.

Ha te is olyan területen élsz, ahol ez problémát jelenthet, akkor nem árt tisztában lenned azzal, hogy mire számíthatsz, ha bekövetkezne a baj és milyen lehetőségeid vannak kártérítés tekintetében. Lássuk tehát, mi újság a belvízkárok területén!

A víz komoly pusztításra képes

Habár az utóbbi években az aszály már nagyobb baj, mint a belvíz, utóbbi is képes káoszt okozni hazánkban bőségesen. Évente többmilliárd forintos kárt okoz mindazok számára, akik patakok, folyók és egyéb vizek közelében élnek – különösen igaz ez az esős időszakokban és olvadás idején.

Ez az összeg több tízezer hektárnyi területet jelent minden évben, aminek leginkább a termény látja kárát. Az elmúlt esztendők során számos intézkedés történt, hogy a károsultak könnyebben felkészülhessenek, mint például a talajnedvesség monitorozását célzó hálózat kiépítése, de a bejelentési rendszer is megújult.

Mit tegyek, ha már kész a baj?

Amennyiben mezőgazdasági káresemény ért, 15 nap áll a rendelkezésedre, hogy bejelentést tegyél az eseményről. Ez az esemény belvízkár esetén akkor tekinthető megtörténtnek, ha a növénykultúrán várhatóan 30%-os hozamcsökkenés láthatóvá válik. Innentől számítandó a 15 napos határidő.

A bejelentést a www.mvh.gov.hu felületen teheted meg az elektronikus ügyintézés menüpontban, a Mezőgazdasági Kockázatkezelő Rendszerben. A kártérítésre a saját termőföld tulajdonosai jogosultak, akik idejében befizették a hozzájárulást és éves szinten minimum 15%-os bevételkieséssel kell számolnia a kár következtében.

Az elmúlt évek intézkedései hatékony segítséget nyújtanak a hazai vizeket érintő problémákban. Ennek köszönhetően azoknak a gazdáknak is csökkenhetnek a kárai, akiknek gyakran kell szembenézniük a belvizek okozta kihívásokkal.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hibás e-mail cím
El kell fogadnod adatvédelmi szabályzatunkat

Előzd meg a növénybetegségeket!

Monitorozd növényeidet naponta egy kávé áráért!

Próbáld ki most

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.