Létrejön a Nemzeti Földügyi Központ

Új kezekbe kerül az állami földek felügyelete és kezelése a nyártól. A központi szerv júliusban kezdi meg majd munkáját az agrárminiszter vezetésével. Mindehhez azonban először rengeteg átalakításra lesz szükség, hogy a rendszer elfoglalhassa a helyét. Ide fognak tartozni mindazok az állami agrárigazgatáshoz tartozó feladatok, melyekért eddig a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet felelt.

Új kezekbe kerül az állami földek felügyelete és kezelése a nyártól. A központi szerv júliusban kezdi meg majd munkáját az agrárminiszter vezetésével. Mindehhez azonban először rengeteg átalakításra lesz szükség, hogy a rendszer elfoglalhassa a helyét. Ide fognak tartozni mindazok az állami agrárigazgatáshoz tartozó feladatok, melyekért eddig a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet felelt.

A földalapkezelő szervezet a régi formájában megszűnik. A helyét a Nemzeti Földügyi Központ veszi majd át, és más szervek korábbi feladatait is ellátja majd. Ezért is szükségesek a megelőző átalakítások, amelyek lehetővé teszik, hogy zavartalanul végezhesse a munkáját az NFK a működése megkezdését követően.

De milyen átalakításokról van szó?

Első körben az NFK feladata lesz, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet mellett a Kataszteri Program Nonprofit Kft., valamint a fővárosi kormányhivatal mezőgazdasági távérzékelési és helyszíni ellenőrzési osztályának, továbbá a MePAR fejlesztési koordinációs és üzemeltetési osztályának teendőit is ellássa a jövőben.

Ehhez szükséges, hogy az ügyben érintett miniszterek előkészítsék a munkavégzés feltételeit a jogutód számára. Június végéig van idejük megtenni a megfelelő lépéseket. Ebbe beletartozik a vonatkozó intézkedések megtétele és a szükséges utódlási jogszabályok megalkotásáról, a költségekkel kapcsolatos jogszabályokat pedig módosítaniuk kell.

Ugyanis ezek az előkészületek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a júliusi átállás zavartalanul tudjon lezajlani mindenki számára.

És hogy miért van minderre szükség? A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a hatékonyság jelentősen növelhető azzal, ha az eddig különböző kezekben lévő szervezetek és kötelezettségek egy helyen összpontosulnak egy egységes rendszerben. A természetesen még kérdés, hogy ezek a változások beváltják-e a hozzájuk fűzött reményeket, erre viszont majd csak az NFK működésének kezdete után derülhet fény.

Milyen feladatai lesznek az új szervezetnek?

Mindazok a kötelezettségek, amelyeket eddig elláttak a korábbi szervezetek, a Nemzeti Földügyi Központ hatálya alá kerülnek. Az agrárigazgatáshoz kapcsolódó állami feladatok mellett az ő felelősségük lesz később az agrár- és földügyi szakigazgatási rendszerek kezelése is.

Átveszi a Nemzeti Földalapba tartozó vagonnyilvántartási rendszer működtetését és a hozzájuk tartozó földek feletti tulajdonjog is az NFK-hoz kerül. Az osztatlan közös tulajdonban álló földek megosztási eljárásaiért és a hozzájuk kapcsolódó koordinációért is ők felelnek majd a továbbiakban. A Nemzeti Kataszteri Programtól is átveszik a földmérési és térkép felújítási feladatokat.

A kezdeményezés egyébként nem új keletű ötlet. Korábban is felmerült már a lehetőség, hogy megszűnjön a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet. Először 2016-ban merült fel a kérdés, amikor több terület hivatalait és szervezeteit szerették volna átalakítani és jogutódlással átalakítani. Ez akkor több, mint 50 szervezetet érintett, köztük a földalapkezelést is.

Ennek ellenére a változtatás akkor nem lépett életbe és a szervezet maradt a régi formájában. Ellenben idén minden jel arra mutat, hogy az összeolvasztás megvalósul az előrelépés érdekében. Az előkészületek minden valószínűség szerint már elkezdődtek, hogy a megszabott határidőre minden készen állhasson. Így az esetleges fennálló akadályok elhárulhatnak a nyári váltás idejére.

A központ már készen áll, így mindössze a meglévő korábbi szervek munkájára van már csak szükség, hogy minden a helyére kerülhessen. Az viszont még kérdés, hogy ez az ügyintézések és eljárások során mindez milyen változásokat eredményez majd.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hibás e-mail cím
El kell fogadnod adatvédelmi szabályzatunkat

Előzd meg a növénybetegségeket!

Monitorozd növényeidet naponta egy kávé áráért!

Próbáld ki most

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.