Megéri-e valamit csak azért megvenni, mert magyar?

Az csak természetes, hogy valaki a hazait propagálja, de ha egy picit jobban megnézzük, jót tesz-e ez nekünk hosszú távon? Kérdezzük ezt magyar gyártóként, magyar gazdáknak fejlesztve. Válasz, és még több gondolat a cikkben!

"Keresd a jelet, igyál magyar tejet" - sokaknak lehet még ismerős ez a mondat a kétezres években zajlott népszerűsítőkampányból. Persze azoknak, akik erre már nem emlékeznek, sem kell időben túl visszamenni. Elég, ha csak a nemrégiben szalagcímeket is meghatározó témához a külföldi kiskereskedelmi láncok térnyeréséhez visszanyúlnunk. Mivel ez egy eléggé érzelmekkel és politikával átszőtt terület, ezért szögezzünk le az elején két dolgot. Cikkünket nélkülöz minden politikai indíttatást és érvrendszert, mindemellett nagyobbrészt magyar ügyfeleket kiszolgáló magyar gyártóként írjuk.

Ez utóbbiból persze egyből meg is indulhatna kezed az X felé, hogy bezárd az oldalt, mondván "úgyis az lesz a vége, hogy vegyél magyyar terméket". Várd ki a végét! Szerinted tényleg jó lenne nekünk, ha egy jótündér holnaptól a piacainkon előiorná mindenkinek, hogy a mi termékeinket kell venni? Rövid távon biztosan. Középtávon talán. Hosszútávon biztosan nem. Na de miért is? És most hagyjuk a nagy közgazdaságtani elméleteket, meg a bölcs és nemes okfejtéseket. Képzeld el inkább, hogy kijutottál az Olimpiára, pedig még a 400 méteres futáson is kidőlsz a felénél. De mindenkit kizártak hazánkból, aki előtted indult volna, így nem maradt más induló. (Tisztában vagyunk vele, hogy a valóságban nem így megy, de a gondolatkísérlet kedvéért most megszegjük az Olimpia szabályait).

Elérkezik a nagy nap egy gyönyörű világváros óriási stadionjában. Minden szem arra a néhány indulóra szegeződik, köztük rád is. Eldördül a startpisztoly, és noha kívülről még nem látszik, te már tudod, mi lesz a vége. Tíz méter és az egész világnak nyilvánvaló lesz. Ugye nem kell folytatni? A többiek pénzt és energiát nem kímélve minden nap edzettek és azon dolgoztak, hogy a világ legjobbjai legyenek. Akkor keltek, amikor te épp a másik oldaladra fordultál át. Te sem gondoltad komolyan, hogy felveheted velük a versenyt.

Így van ez a gazdasági életben is. Sok cég eleve külföldi piacra tervez, mások itthonról lépnek ki. Viszont csak azok lesznek nemzetközileg versenyképesek, akik ráedzettek. A valódi versenyzők és az igazi újítók.

"Oké, ez az ő dolguk. Gratulálok nekik, de hogy függ ez össze azzal, hogy hol veszek kiflit reggel?" - kérdezheted teljesen jogosan. Nem beszélünk mellé, ez nem neked lesz jó. Hanem az utódaidnak.

Furcsamód a rövid távú sikereket könnyü pénzben kifejezni, a középtávúakat nehéz, de a hosszútávúakat megint könnyű. Talán azért is gondolkodik a legröbb ember rövidtávú tervekben, mert nem bírják megugrani a rövidtáv és a hosszútáv közötti űrt. A legtöbb ember életében ez az, amit a szülei mondogattak: "Tanulj, hogy jobban élhess majd nálunk!". Sokan a cégekre úgy tekintenek, mintha valami elvont entitások lennének. Pedig ezek embercsoportok. És emiatt rájuk is igaz, amit a mindenki szülei mondtak: a tanulás és az edzés (cégek esetén fejlesztés és az innováció) egy középtávon is nehéz és költséges munka egy (igazából senki által nem garantált) jobb jövőbe. Persze a versenyben sosem nyerhet mindenki, de aki örökre ottragad a megye2-ben, az sosem lesz bajnok.

Akkor meg miért fogja mégis megérni hosszútávon a valós verseny minden átlagembernek (a magyar tejfogyasztóknak épp úgy, mint mondjuk a kínai focidrukkereknek)? Mert a versenyben edződött tejtermelőktől és focistáktól garantáltan jobb minőségű tejet és focit kapnak, mint attól, aki sosem edzett. Szóval, ha hosszútávon akarsz jót tenni, akkor ne azért vegyél meg valamit mert magyar, hanem azért, mert neked az a legjobb. Mi is ennek szellemében végezzük munkánkat minden egyes nap.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hibás e-mail cím
El kell fogadnod adatvédelmi szabályzatunkat

Előzd meg a növénybetegségeket!

Monitorozd növényeidet naponta egy kávé áráért!

Próbáld ki most

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.