Na de mi is az a precíziós gazdálkodás?

A precíziós gazdálkodásra ezernyi definíció létezik, de abban egyet érthetünk, hogy ez egy tág fogalom. Egy napnyi fórumozás után azonban rájöttünk, Magyarországon a gazdák legtöbbjének ez a kifejezés mégis csak két dolgot jelent, a robotkormányokat és a drónokat. Ez pedig arra utalhat, hogy vagy e két terület lett ügyesen marketingelve itthon, vagy pedig az összes többi egyszerűen nem érdekli a magyar gazdákat. Nézzük meg, mi van még a palettán!

Sajnos a legtöbb gazda azért nem is fektet be a fentieken túlmutató modern mezőgazdasági technológiákba, mert csak ezek árcédulájával találkozik a vásárokon és az interneten. Az árak láttán pedig egyből beskatulyázza az egész témát a „nekem nem éri meg” kategóriába. Pedig, ha többet tájékozódna rájöhetne, hogy több irányba is el lehet indulni, ami precíziós (ha már ennyire belopta magát ez a szó a köztudatba), de nem feltétlenül több milliós beruházás.

A precíziós gazdálkodással sokszor az a baj, hogy félünk a fejlődéstől, pedig úgy kéne rá tekintenünk, mint egy megtérülő befektetésre. Egyes eszközök rövidebb, mások hosszabb időtávon térülnek meg. Egyes eszközök drágák, más megoldások akár olcsó havidíjas konstrukcióban is elérhetőek. Némelyek kisebb, mások nagyobb megtakarítással kecsegtetnek. Általában az egyébként közös bennük, hogy a legtöbbjüket inkább a ráfordítások megtakarítására, és nem feltétlenül a hozam növelésére találták ki.

Azzal is tisztában kell lenned, hogy egyes technológiák különböző okokból egyszerűen soha nem fognak neked megtérülni, így ne feltétlenül az alapján válassz, hogy mit vett tavaly a szomszéd. Mert akkor nagyon hamar azt fogjuk észrevenni, hogy a nagyon pontos GPS rendszerek nagyon tudni fogják, hogy hol vannak, csak épp arról nem lesz halvány lila gőzük sem, hogy milyen talajt taposnak össze éppen.

Szóval, ha szeretnél egy egzakt definíciót kapni, hogy mi is az a precíziós mezőgazdaság, akkor mondjuk azt, hogy ez lényegében minden olyan technológiát magába foglal, ami mezőgazdasági adatot termel, elemez, és felhasznál. Legalábbis ez a mi meghatározásunk rá. (Egyetértesz vele, vagy vitatnád? Csatlakozz a Gondos Gazdák csoportjába, és vitassuk meg!)

Így a technológiai megoldások listája máris elég hosszúra nyúlik, kezdve a műholdképelemző szoftverektől az SQL adattárházakon át egészen a robottraktorokig. Ahogy azonban egy legelső cikkünkben is írtuk, nem szeretnénk magunkat a témakör messiásainak és szakértőinek beállítani. Egyszerűen érdekel minket a téma, sokat olvasunk (angolul), fejlesztünk, gyártunk, és mellette még cikkeket is írunk. Úgyhogy, ha téged is érdekel, kövess minket a jövőben is!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hibás e-mail cím
El kell fogadnod adatvédelmi szabályzatunkat

Előzd meg a növénybetegségeket!

Monitorozd növényeidet naponta egy kávé áráért!

Próbáld ki most

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.