Miért lesz jó Neked, ha megtudod, mi az az NDVI?

Biztosan sokszor láttál már szép színes ábrákat, melyek a földterületedet mutatják kipingálva. Manapság nagy divatja van a precíziós gazdálkodásnak, ám a legtöbb, jellemzően kis területen gazdálkodó gazda nincs tisztában az alapokkal. Azért lesz jó Neked, ha megtanulod a jelentőségét ezeknek a színes ábráknak, mert azzal a közeljövőben baromi sok megtakarítást fogsz tudni elérni. Szóval szeretnél tanulni?
Kezdjük hát a tanulást egy viszonylag egyszerű fogalommal, az NDVI, azaz normalizált vegetációs indexszel. Hogy miért pont ezzel, annak története van. Amikor mi elkezdtük körbejárni az egész precíziós gazdálkodás témakört, és azon törni a fejünket, hogy mivel tudnánk ebben Neked segíteni, akkor velünk is szembejöttek ezek a szép színes ábrák. Nem tagadjuk, ugyanúgy megtetszettek Nekünk is, mint sok gazdának. Nem szeretnénk Téged untatni az angol mozaikszavakkal, sem a matekkal, ezért elég annyit tudnod, hogy a normalizálás egy matematikai művelet, ami garantálja, hogy a végeredmény 0 és 1 közé essen. Tehát az NDVI egy szám, ami a gyakorlatban ráadásul 0 és 1 közé esik. Egy adott földterület esetén akkor 0, ha ott nincs vegetáció, 1 pedig akkor, ha az egész felülnézeti képet beterítik az egészséges, zöld levelek.
Az NDVI meghatározása egyébként úgy történik, hogy két meghatározott frekvenciájú (egy látható, és egy nem látható vörös) fény intenzitását mérik meg, majd ezek különbségét elosztják az összegükkel. A méréshez általában műholdakat, repülőgépeket, drónokat, vagy kézi eszközöket lehet használni.
Oké, van egy számunk. De mit kezdjünk vele? Nos, erre viszonylag egyszerű a válasz, ugyanis a növénytakaró NDVI indexe egyenes arányban áll a levelek klorofil tartalmával. Ahol pedig gyengélkedik a növény, ott baj van. Tehát ha rendelkezel egy NDVI térképpel, akkor lehetőséged van rá, hogy elkülönítsd azokat a területrészeke (művelési zónákat), ahol gyengébb a növényzet. Valószínűleg már látod, hol van itt a megtakarítási lehetőség: nem kell az egész területet teleszórnod műtrágyával, inkább csak az gyengébb területekre kell összpontosítanod.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hibás e-mail cím
El kell fogadnod adatvédelmi szabályzatunkat

Előzd meg a növénybetegségeket!

Monitorozd növényeidet naponta egy kávé áráért!

Próbáld ki most

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.