Miért legyél modern gazda?

Pár hete egy önvezető traktor videója alatti kommentként ezt olvastuk: „Én leszek az első, aki felgyújtja ezt a munkanélküliséggyártó gépet!”. Először a döbbenet fogott el minket, majd egy jót nevettünk. De miután visszatért a komolyság, elhatároztuk, hogy meg kell írnunk ezt a cikket, mert még mindig nem egyértelmű sokaknak, hogy miért is éri meg egy új eke helyett inkább technológiába, vagy szoftverbe, esetleg adatgyűjtésbe beruházni.

Először is tisztában kell lenned azzal, hogy nem a gazdasági környezet, nem az állam, és nem is az EU a felelős azért, ha nálad valami nem megy jól. Persze, a világgazdaságban folyamatosan vannak hullámzások, de ez természetes. És egyébként is, jelenleg egy fellendülési hullámban élünk, így senkinek nem lehet igazán semmi oka panaszkodni.

Sokaknak inkább a nagyobb területen vagy fejlettebb módon gazdálkodó külföldi konkurensekkel gyűlik meg a bajuk. Hallottunk már olyan érvet is, hogy a magyar gazdának mért kellene ugyan versenyeznie egy franciával. Ez jogos lenne mindaddig, amíg bele nem gondolunk, hogy a globalizációnak vannak pozitív hatásai is. Például érdemes lenne feltenni a kérdést magunkban, hogy visszaülnénk-e egy kényelmes John Deere gépből egy hideg, zötykölődő MTZ-be. Mert ugye, ha nincs nemzetközi piac, akkor nincs konkurencia, de nincsenek nyugati gépek sem. Szóval nem kérdés, hogy hogy fejlődni kell, ha nem akarunk kiesni a játékból. Talán egyedül a kiterjedt szociális hálóhoz szokott társadalmakban nem evidens mindenki számára, hogy miért kell mindenkinek minden nap magából a legjobbat kihoznia. Szeretnénk téged is arra bíztatni, hogy minden ezzel kapcsolatos kételyedet felejtsd el, és most azonnal dönts a fejlődés mellett.

Tételezzük fel azt az ideális esetet (ami egyébként messze van a valóságtól), hogy minden gazda modern akar lenni. Mutatunk két példát, amiből világosan fog látszódni számodra is, hogy miért éri ez meg. (És nem kellenek hozzá milliós beruházások.)

Kezdjük az adatvezérelt mezőgazdaságot szó szerint az alján, a talaj vizsgálatával! Nagyban leegyszerűsítve ez úgy néz ki, hogy kimegyünk a területünkre, ahol több helyen veszünk mintákat, amiket aztán megvizsgálunk. Az eredmények alapján kiválaszthatjuk azt a műtrágyát, ami segíthet a tápanyag pótlásban. Fontos, hogy a talajmintavételeket ne csak azért végezzük el, mert elő vannak írva, hanem használjuk is a belőlük származó adatokat. Ezzel már spórolhatunk, mivel nem kell többször kiszórni rossz fajta műtrágyát, vagy esetleg nagyobb mennyiséget abból, ami akár nem is hatásos. A kiszórásnál már az üzemanyagon is spórolunk, ha kevesebbszer kell kimennünk a földre. Már csak ezek alapján már megéri, hogy a talajelemzési adatok ne csak papírnehezékként szolgáljanak.

Egy következő lehetőség a talajnedvesség mérése. Persze, az erre a célra szolgáló eszközökből is nagyon sok féle érhető el. A legjobb természetesen az, ha olyan megoldást választunk, ami folyamatosan mér különböző mélységekben is, és minden adatot továbbít egy központi rendszerbe. Így valós időben tudunk reagálni a felmerülő vízigényekre. Viszont, ha annyira nem szeretjük a digitalizált világot még mindig tudjuk használni az egyszerű manuális mérőműszereket is. Ezeknek persze egyértelmű hátránya, hogy ki kell menni leolvasni a mért eredményt.

Látható tehát, hogy két kezdeti lépés segítségével máris három helyen érhetünk el megtakarítást, ha okosak vagyunk. Kutatások bizonyítják, hogy akár 15 %-os megtakarításunk is lehet tápanyag utánpótlás optimalizálásával. Emellett tudunk még 30%-ot megtakarítani a műtrágya felhasználásban és 20-60%-ot a növényvédőszer kijuttatásban.

Azzal, hogy tökéletesítjük gazdaságunkat, nem csak a pénztárcánknak teszünk jót, hanem a földjeink minőségének is, és ezáltal fenntarthatjuk gazdaságunk fejlődését. Termeléstechnológiák optimalizálásával tehát egyszerre növelhetjük a jövedelmezőséget és a fenntarthatóságot is.

Ezek alapján mi úgy gondoljuk, hogy a technikai fejlődéstől neked sem szabad félned. És ami a legfontosabb, a megtakarított extra összegeket nem szabad felélni, hanem újabb és újabb technológiák bevezetésére kell költeni. És az még mindig nem feltétlenül a robotkormányzás vagy egy drónhadsereg kell, hogy legyen…

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hibás e-mail cím
El kell fogadnod adatvédelmi szabályzatunkat

Előzd meg a növénybetegségeket!

Monitorozd növényeidet naponta egy kávé áráért!

Próbáld ki most

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.