Miért fontos a hőmérséklet és a páratartalom folyamatos figyelése?

A növénytermesztésben sok kockázat rejlik, hiszen alapvetően a növények fejlődése ki van téve egy olyan tényezőnek, ami kevésbé befolyásolható az emberek által, ez pedig az időjárás. Nagyon sokszor szembesülünk gazdaként azzal a problémával, hogy a nem megfelelő időjárási körülmények jelentősen rontanak a növények állapotán, ezáltal pedig a termés lényegesen kevesebb lesz a vártnál, ami természetesen magával hozza a kevesebb bevételt, jóval kisebb megtérülést is.

Mivel ez senkinek nem lehet célja, és senki sem szívesen vállalja ezt a kockázatot, nagyon fontos hogy folyamatosan figyeljük azokat a körülményeket, amik között a növényeink fejlődnek, ha esetleg kedvezőtlen irányt vesznek a dolgok, akkor időben tudjunk lépni.

Az időjárást nem tudjuk befolyásolni, de mást igen

Sajnos olyan eszközzel még nem rendelkezünk, amivel hatékonyan meg tudjuk változtatni az időjárási körülményeket, de olyan eszközeink vannak, hogy az időjárás okozta károkat mérsékelni tudjuk.

Vegyünk például egy nedvesebb időszakot sok esővel, ami után természetesen magas a páratartalom. Ilyen körülmények között nagyon könnyen és gyorsan szaporodnak például a gombák, ami bizony a növényeket is érinti, ugyanis a növényeket is megfertőzhetik a különböző gombás megbetegedések. A megbetegedett növény pedig nyilvánvalóan nem tud úgy nőni, fejlődni, és persze termést hozni, mint egy egészséges. Éppen ezért fontos, hogy ha sok az eső, és magas a páratartalom, időben megkezdjük a növények gomba elleni kezelését.

Elengedhetetlen a folyamatos figyelem

A kedvezőtlen időjárást tehát nem tudjuk kikerülni, de a következményeivel felvehetjük a kesztyűt, ha időben lépünk. Éppen ezért fontos, hogy folyamatosan monitorozzuk, hogy milyen körülmények között fejlődnek és növekednek a növényeink, mert ha tisztában vagyunk a hőmérséklettel, a páratartalommal és a csapadékviszonyokkal, időben meg tudjuk tenni a szükséges óvintézkedéseket annak érdekében, hogy meg tudjuk védeni a növényeket, ezáltal pedig a termést, és maximalizálni tudjuk a várható bevételeket is. Minden problémát sajnos nem lehet megoldani, de nagyon sokat igen – miért ne tennénk?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hibás e-mail cím
El kell fogadnod adatvédelmi szabályzatunkat

Előzd meg a növénybetegségeket!

Monitorozd növényeidet naponta egy kávé áráért!

Próbáld ki most

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.