Mi a műholdas NDVI térkép, és hogyan segít nekünk?

Az NDVI térkép sokat tud segíteni a növénytermesztéssel foglalkozóknak, ennek ellenére sokan nem igazán vannak vele tisztában, pontosan mi ez, és hogyan könnyítheti meg az életüket. Röviden összefoglalva a normalizált vegetációs index (NDVI) a növényzet állapotát mutatja meg egy adott területen, megkönnyítve ezzel a várható termés mennyiségének becslését, és követhető a fejlődés is.

De hogyan történik ez?

A növények magjának vetése, és az érés közötti időszakban a növény rengeteg folyamaton megy keresztül, folyamatosan fejlődnek, növekednek. Ez a növekedés mérhető, az eredmények pedig hatékonyan felhasználhatók.

Az NDVI során műholddal, valamint drónokkal készített felvételek, légi felvételek segítségével láthatjuk, hogy az adott területen van-e zöld növényzet. Ennek hogyanja a napfény visszaverődésében rejlik. A növényzetben található klorofill mérsékelten veri vissza a látható tartomány sugarait, a közeli infravörös tartományban ugyanakkor erősebb a visszaverődés. Ennek értelmében minél nagyobb a mérhető elnyelődés a látható tartományban, és minél nagyobb a visszaverődés az infravörösben, annál fejlettebb a vegetáció az adott területen.

Röviden: ha a növények jól érzik magukat, a körülmények adottak a fejlődésükhöz, akkor zöldellnek, így az NDVI értékeink közel vannak a maximumhoz. A gyengélkedő vegetáció viszont több látható sugarat ver vissza és több infravöröset nyel el.

És miért jó nekünk, hogy ezt tudjuk?

Egyszerű: mert így mérhetjük a növényeink állapotát, amiből lehet következtetni a termőképességükre, így a várható terméshozam is megjósolható. A vegetációs index a bizonyítottan alkalma a termőképesség mérésére, így meglehetősen helytálló becslések születhetnek ezzel a módszerrel.

Az NDVI értékek a növényzet sűrűségének megállapítására is alkalmasak, amiből következtethetünk arra, hogy mennyire egyenletes a fejlődés, rendben zajlik-e a kelés, csírázás, ami képet ad a növényállomány egységességéről.

Röviden az NDVI segít abban, hogy előre lássuk a hozamot, egyben lehetőséget ad arra, hogy időben közbelépjünk, ha problémát észlelünk.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hibás e-mail cím
El kell fogadnod adatvédelmi szabályzatunkat

Előzd meg a növénybetegségeket!

Monitorozd növényeidet naponta egy kávé áráért!

Próbáld ki most

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.