Mit érdemes tudni a Digitális Agrár Stratégiáról?

Kétségtelen, hogy napjaink digitalizációja nem csak folyamatosan robog előre, de egyre inkább megszokottá is válik. És úgy tűnik, annak is eljött az ideje, hogy a mezőgazdaság is belépjen ebbe a digitális korba. Ennek megvalósítására jött létre a Digitális Agrár Stratégia, ami a fejlesztés és a kitűzött tervek megvalósítását szolgálja.

Kétségtelen, hogy napjaink digitalizációja nem csak folyamatosan robog előre, de egyre inkább megszokottá is válik. És úgy tűnik, annak is eljött az ideje, hogy a mezőgazdaság is belépjen ebbe a digitális korba. Ennek megvalósítására jött létre a Digitális Agrár Stratégia, ami a fejlesztés és a kitűzött tervek megvalósítását szolgálja.

A szakmai tervezet már készen áll és még a tavasz folyamán a kormány elé is kerülhet. De mit tartalmaz ez a stratégia és mire lesz majd használható? Elvégre a tervek igencsak jól hangzanak, de sokan tartanak attól, hogy idővel kiderül, csak hangzatos és nagy szavak voltak, amelyek nem teljesítik be majd a hozzá fűzött reményeket.

Miért fontos egyáltalán a digitalizáció?

Sokan vélik úgy, hogy a különböző folyamatok digitalizációja elsősorban kényelmi funkciót tölt be. Tény és való, hogy kényelmes megoldást nyújtanak. Ám a Digitális Agrár Stratégia kapcsán fontos kihangsúlyozni, hogy sokkal lényegesebb szempont az, hogy versenyképesek maradhassunk.

Ez ugyanis lehetőséget nyújt arra, hogy automatikusan optimalizálható legyen például az üzemanyag, az idő vagy az alapanyagok felhasználása.

A mezőgazdaság ráadásul az elmúlt években hatalmas előrelépéseket tett. Ezért elkerülhetetlen, hogy bizonyos eljárások automatikussá váljanak a nagyobb hatékonyság érdekében. A digitalizált rendszerben azonban nem csak ezek a folyamatok kapnak majd helyet. Nagyobb hangsúly kerül majd a szaktanácsadásra, valamint a különböző támogatásokra is. Vannak olyan megoldások is, amelyeknek bevezetésére máris lehet pályázni.

Azokban az országokban, ahol korábban már elindult a digitalizáció, nem csak a hatékonyság, de a jövedelmezőség is javult. A cél az, hogy lépést tartva ezekkel a változásokkal Magyarországon is megvalósulhasson mindez.

De mit tartalmaz egyáltalán a terv?

A stratégiára nem csak azért van szükség, hogy ez a folyamat elkezdődhessen. Mielőtt az újítások megvalósulnának, mind a gazdákat, mind a fogyasztókat fel kell készíteni ezekre a változásokra. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a bevezetést megelőzően mindenki megismerhesse a folyamatok feltételeit és működését.

Első körben a kormányzat célja, hogy a ciklus végéig a szerződéses rendszerek fejlesztései rendeződjenek, valamint, hogy stabil környezetet alakíthassanak ki a piaci együttműködésekhez. Emellett várhatóak még javaslatok az öntözés fejlesztésére is, hogy a vízgazdálkodás egyszerűbb és hatékonyabb lehessen a jövőben.

A mezőgazdaság fejlesztésére való törekvés persze nem új keletű. Már 2014 óta napirenden van például az élelmiszer-feldolgozás támogatása. A gépezet ennek ellenére csak most látszik igazán beindulni. Ehhez azonban még jelentős forrásokra is szükség lesz, amely a tervek szerint akár a tízmilliárdos nagyságrendet is meghaladhatja.

Ugyanakkor, ha a stratégiában foglaltak megvalósulnak, akkor az az elkövetkezendő években akár 60%-os növekedést jelenthet hatékonyság terén. Ez persze önmagában nem is olyan meglepő. A digitalizáció ugyanis nem csak levenne rengeteg terhet az emberi erőforrásokról, de a munkát is felgyorsítaná, így a növekedés egyértelműen elvárható.

Mindehhez viszont szükséges, hogy a kormány megvizsgálja és elfogadja a javaslatot. Ha ez megtörténik, akkor az új rendszerek bevezetése is megkezdődhet.

Ehhez elsőként a megfelelő körülményeket és alapokat kell biztosítani, mint például a szükséges gépek és szoftverek beszerzése. Ez nem csak a későbbi munkához elengedhetetlen, de a költségvetés megfelelő kihasználásához is.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hibás e-mail cím
El kell fogadnod adatvédelmi szabályzatunkat

Előzd meg a növénybetegségeket!

Monitorozd növényeidet naponta egy kávé áráért!

Próbáld ki most

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.