Az égi szemek – műholdak a mezőgazdaságban

Hétköznapjainkat lassan már el sem tudnánk képzelni műholdképek, GPS és mobiltelefon nélkül. Mint sok más technológiai áttörésben, ezekben is fontos szerep jutott a hadi fejlesztéseknek. A hidegháborús korszak szerencsére véget ért, és azóta kis túlzással mindenki hozzáférhet az égből jövő adatokhoz. De tudod pontosan, hogy is van ez?

Korábbi írásainkban már rengeteget foglalkoztunk a gazdák közt oly népszerű GPS és GNSS technológiával. Mostani cikkünkben a műholdak másik áldásával, az űrfelvételek mezőgazdasági felhasználásával fogunk foglalkozni.

Kezdjük először azzal, mire is lehet használni a műholdképeket a mezőgazdaságban. Ha a műholdakat először csak magasan lebegő emberi szemekként képzeljük el, már akkor is rengeteg mindenre bevethetjük őket. Hisz mi az, amit először te is megnéznél növényeiden? Vetés után egyből láthatóvá válik a különbség az adott terület gyengébb és erősebb talajú, illetve az esetleg belvízzel borított és szárazabb részei között. A vegetációs időszakban a növényzet színéből következtethetünk annak egészségi állapotára is. Akár már ezen információk birtokában meghozhatjuk a szükséges döntéseket a permetezés, az öntözés vagy a jövőbeni műtrágyázás kérdéseiben.

Sentinel műhold

Persze a műholdak sokkal többet látnak, mint az emberi szem. Hisz nem csak a látható tartományban képesek fényképezni. Több szenzorral is rendelkeznek, melyek közül a mezőgazdaság számára leginkább az infravörös spektrumon dolgozók lesznek a fontosak. Hisz ez alapján számítható két fontos paraméter, a normalizált differencia vegetációs index és a módosított vegetációs index. Ezek az értékek a növények vegetációs állapotának leírására szolgálnak, és annál nagyobbak, minél több klorofilt tartalmaznak a növények a vizsgált területen. Ezek segítségével tehát a növényzetnek egy olyan tulajdonságát is számszerűsíteni tudjuk, melyet nem is láthatunk szabad szemmel. Ez alapján pedig a termés mennyisége és eloszlása is előre jelezhető.

Most, hogy már tisztában vagy vele, hogy a műholdképek egész évben felhasználhatóak az aktuális műveletek tervezéséhez, vizsgáljuk meg jobban a műholdakat!

Az agrár célokra felhasználható műholdképeket általában két műholdhálózat, a Landsat és a Sentinel készíti. A Landsat története egészen 1972-ig, nyúlik vissza, ekkor lőtte ugyanis fel az első műholdat, a Landsat-1-et az USA kormánya. Kifejezetten mezőgazdasági bányászati és geológiai célokra készült. Ezidáig 7 műholdat sikerült feljuttatni, melyek közül jelenleg a Landsat-8 dolgozik aktívan. Ezt 2013-ban lőtték fel, és várhatóan 2023-ig üzemelni fog. 2020-ban a tervek szerint csatlakozik hozzá a Landsat-9 is. A Landsat adataihoz az USA 2008-ban adott hozzáférést a világnak, így azóta exponenciálisan gyorsul a fejlődés ezen a területen is. A Sentinel hálózat 2 műholdból áll, egy radar alapúból és egy optikai alapúból. Számodra elsősorban utóbbi, a Sentinel-2 lesz érdekes. Ezeket az Európai Űrügynökség juttatta fel szintén mezőgazdasági és tudományos célzattal.

Próbáld ki te is az Agribit Starter csomagot

Most, hogy tudod, mely műholdak adatait mire tudod felhasználni gazdaságodban, már "csak" a gyakorlati megvalósítás van hátra. Hosszas papírmunka, levelezés és pár száz óra programozás után biztosan hozzáférést kapnál te is az adatokhoz, hisz, ahogy írtuk, azok már publikusan elérhetőek. Ám az elmúlt időszakban mi épp azon dolgoztunk, hogy neked ezt az utat már ne kelljen végigjárnod. Létrehoztuk ugyanis új szolgáltatásunkat, az Agribit Starter csomagot, melynek segítségével most te is lekérheted a területeid felett elsüvítő műholdak által készített képeket.

Ha most téged (egyelőre) csak a kíváncsiság hajt, akkor se ijedj meg, mert az Agribit Starter csomagot 14 napig teljesen ingyen próbálhatod ki. Ehhez tedd a következőket:

  1. ide kattintva hozd létre fiókodat
  2. a visszaigazoló e-mailben levő linkre kattintva aktiváld regisztrációdat
  3. rajzold be területeidet a „területek” menüpontban
  4. és végül válogass tetszésed szerint a műholdképek közül a „műholdképek” menüpontban
  5. ha pedig úgy döntesz, hogy előfizetsz a szolgáltatásra, részletes elemzést is kérhetsz!

Amennyiben bármi kérdésed van, keress minket bátran e-mailben a hello@agribit.hu címen!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hibás e-mail cím
El kell fogadnod adatvédelmi szabályzatunkat

Előzd meg a növénybetegségeket!

Monitorozd növényeidet naponta egy kávé áráért!

Próbáld ki most

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.