Ezekre a kártevőkre és betegségekre készülj a közeljövőben

A napokban már elkezdődhetett bizonyos térségekben az őszi búza és az őszi árpa kelése. Sokszor nagyobb figyelmet kell kerítenünk ezekre a növényeinkre. Írásunkban sorra vesszük azokat a kártevőket és betegségeket, melyek megjelenésének valószínűsége nagyban csökkenthető, ha még most okosan lépsz.

Jelenlegi időjárásunk néhány szántóföldi kártevőnek kedvez, mint például a gabona futrinka főleg, ha őszi vetésünk előtt is kalászos növényeink voltak a területeken. Az imágók megjelenésével már tudhatjuk, hogy fel kell készülni a védekezésre és nem az utolsó pillanatra hagyni ezt, mert akkor akár jelentős termény kiesésünk is lehet. A gabonafutrinka lárva formában képes áttelelni és folytatni a növényekben a károkozást tavasszal.

A már kikelt növényeinken keressük a levéltetveket és a kabócákat mivel a nyár nagyon kedvezett nekik ezáltal ők is nagyobb figyelmet érdemelnek a vetések pereménél. A rovarölő szerek felhasználása is nőtt Magyarországon az elmúlt évekhez képest, ami már önmagában is jelzés lehet arra, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk növényeink állapotára és az előrejelzésekre.

A téli és kora tavaszi időjárásunkból már következtethetünk arra, hogy milyen károsító elemekkel kell megküzdenünk az egyes növényfajtáinknál. A kukoricára nagyon veszélyes betegség lehet a baktériumos hervadás. Ez a betegség akkor alakulhat ki, ha enyhe telünk van. A betegség a rovarok által megsebzett növényeken tud fertőzni. Korai jele lehet az alsó leveleken elhelyezkedő halványzöld majd sárga csíkozottság. Mindig fontos ellenőrizni a vetőmagoka, és a földibolhákat is javasolt irtani.

Törpülés

Hazánkban a téli időjárástól függően nagy figyelmet érdemelnek még a kalászosaink. Ősszel és télen már találkozhatunk a csírapusztulással és gyökérelhalással. Ezeket a betegségeket gombafajták okozhatják. Tavasszal a két legveszélyesebb betegség a csíkos mozaik és az árpa sárga törpülés lehet. A csíkos mozaik betegség megelőzésében segíthet a gyomnövények és az atkák elleni védekezés. A sárga törpülés védekezésében a kabócák és a rovarfertőzések számát érdemes csökkenteni.

Mozaik

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hibás e-mail cím
El kell fogadnod adatvédelmi szabályzatunkat

Előzd meg a növénybetegségeket!

Monitorozd növényeidet naponta egy kávé áráért!

Próbáld ki most

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.