Túl kevés az öntözött terület – ideje lenne növelni az arányokat

Bizonyára számodra sem újdonság a tény, hogy az öntözött területek száma súlyos problémát jelent hazánkban. A vízhiány jelentősen megterheli a mezőgazdaságot, mivel a termés mennyisége ennek következtében meglehetősen ingadozó képet mutat.

Mivel Magyarország jelenlegi öntözési szintje az 50-es éveket tükrözi, a szakértők a probléma megoldását ezeknek a területeknek a növelésében látják. Ezt a döntést nem csak a hiány indokolja, hanem az a tény is, hogy a jelenlegi vízjogi engedélyek kétszer akkora területre szólnak, mint amennyi ténylegesen kihasználásra kerül az országban.

De milyen előnyökkel járna mindez országos szinten?

Azt talán mondanunk sem kell, hogy rengeteg előnnyel járna, ha ezek a területek megszaporodnának. De lássuk a konkrétumokat, hogy milyen hatásai lennének ezeknek a változásoknak hosszabb távon.

Mivel a Föld vízkészletei egyre szűkösebbek, ezeknek a megfelelő felhasználása kulcsfontosságú kérdés. Az élelmiszertermelés például jó befektetés. Az öntözött területek kiegyensúlyozása továbbá a gazdák bevételeit is kiegyenlítené. A fejlesztés mellett szól, hogy ennek hatására nagyobb kontrollt nyerhetünk az öntözött növények piaci árának alakulása felett is.

Mire számíthatunk?

Jelen állás szerint az eddigi területeket 50-100 000 hektárral is lehetne akár növelni. Ez nagyjából a duplájának felelne meg az eddigieknek. Mindezek mellett a vízgazdálkodás modernizálására is lenne igény, mivel ez nem csak hatékonyabbá, de környezetkímélőbbé is tenné a termelést.

Mindezeket megelőzően azonban alapos felmérésekre is szükség van, hogy a beruházások valóban a várt eredményeket hozzák majd. Jelen állás szerint az eddig nem kihasznált területek öntözésének feltételei 1-2 éven belül akár megvalósíthatóak lennének.

Mint látható, ha ha megoldódna az öntözés kérdése, akkor a kihasználatlan területek jól hasznosíthatóak lennének a mezőgazdaság számára. Éppen ezért fontos, hogy kiemelt figyelmet kapjanak, s az erre szánt támogatások segítségével megtörténhetnének azok az intézkedések, amelyek nagyot lendíthetnének a termelés helyzetén.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hibás e-mail cím
El kell fogadnod adatvédelmi szabályzatunkat

Előzd meg a növénybetegségeket!

Monitorozd növényeidet naponta egy kávé áráért!

Próbáld ki most

Weboldalunk teljesértékű használatához elengedhetetlen, hogy engedélyezd a sütiket. Erről szóló tájékoztatónkat itt éred el.